Ons telefoon: +32 9 265 87 13 Ons e-mailadres: info@groenlichtvlaanderen.be

Over online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM!'

online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM!'

Online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM!'

Wat BIM als meerwaarde kan betekenen voor digitale samenwerking tussen aanbieders en voorschrijvers van verlichting.

Een initiatief van vzw Groen Licht Vlaanderen - gratis voor leden

Doelstelling

De economische opleving zal digitaal zijn. Ook in de traditionele bouwsector is digitale samenwerking meer dan ooit actueel. BIM biedt hierin zowel voor de aanbieders als voor de voorschrijvers een enorme opportuniteit, maar ontbrekende puzzelstukken beletten ons tot op heden om hier op een efficiënte manier mee om te gaan. Daar komt nu verandering in. De Belgische beroepsfederaties Techlink, ORIIFMA Belgium en de VCB hebben de handen in elkaar geslagen en stellen met TechBiM een open-source bibliotheek voor technische installaties ter beschikking als katalysator t.b.v. digitale samenwerking. Technologiebedrijf ThorbiQ biedt bovendien haar technologie aan om een optimale digitale samenwerking tussen fabrikanten en bouwprofessionals te faciliteren. Zowel TechBiM en ThorbiQ zullen tijdens deze webinar aan bod komen, waarbij a.h.v. relevante praktijkvoorbeelden duidelijk zal worden hoe de toekomst er kan uitzien.

BIM, wat staat voor Building Information Modeling of vrij vertaald Digitaal Bouwen, is één van de fundamenten van de digitale transformatie in de bouwsector. BIM omvat het concept van een digitale tweeling voor elk gebouw. Een gebouw wordt als het ware twee keer gebouwd, een eerste keer digitaal en vervolgens op de bouwwerf zelf. BIM maakt mogelijk dat foutmarges tot een absoluut minimum kunnen beperkt worden en dat de digitale tweeling van het gebouw als enorm waardevolle bron van informatie kan gebruikt worden gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw. De productiviteit wordt sterk verhoogd, wasted time wordt drastisch verlaagd.

BIM staat voor efficiënt samenwerken en heel wat bedrijven zijn reeds op de trein gestapt. Daar staat tegenover dat er vaak nog heel pragmatisch omgegaan wordt met deze ontwikkeling. Zowel fabrikanten als bouwprofessionals hebben in het verleden ingezet op eigen BIM-bibliotheken of gebruiken BIM-bibliotheken aangekocht op de markt. Omdat de meeste partijen dus een verschillende objectenbibliotheek gebruiken, wordt een 3D BIM-model van het studiebureau nog steeds vaak terug omgezet naar vele 2D PDF-documenten en plannen waarmee het technisch installatiebedrijf dan aan de slag moet gaan om er al dan niet een eigen BIM-model van te maken. Efficiënt samenwerken wordt hierdoor heel sterk belemmerd. Er wordt als het ware voorbij gegaan aan de doelstelling van BIM om efficiënt samen te werken. 

Er was dus nood aan een gemeenschappelijke objectenbibliotheek van en voor alle BIM-gebruikers die te maken hebben met de technische installaties, waardoor het overdragen van BIM-modellen tussen de BIM-gebruikers niet meer stuit op weerstand (o.a. eigendomsrecht) en waarbij het overgedragen model ook effectief bruikbaar zal zijn omdat alle BIM-gebruikers kosteloos dezelfde generieke objecten van en voor de sector gebruiken.

Verschillende beroepsfederaties in België - Techlink, ORI, IFMA Belgium en de VCB - voelden deze grote nood aan en hebben de krachten gebundeld i.f.v. het initiëren van TechBiM, een standaardisatie-initiatief voor BIM-content, waarbij sinds kort een gemeenschappelijke generieke objectenbibliotheek voor technische installaties open-source ter beschikking wordt gesteld. TechBiM zal tijdens deze webinar worden voorgesteld door Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

Bovendien betekent BIM ook voor fabrikanten een enorme opportuniteit om de kloof met bouwprofessionals te verkleinen. Binnen het digitale bouwproces is immers grote nood aan betrouwbare productinformatie, waarvan het detailniveau afhangt van de fase van het bouwproces. Als fabrikant vindbaar zijn, waarbij de bouwprofessionals een zeer duidelijk zicht krijgen op het aanbod van producten en systemen waarvan de informatie op een zeer vlotte manier integreerbaar is in een BIM-model, is een enorme troef. 

ThorbiQ speelt hier als technologiebedrijf sterk op in en stelt technologie als dienst ter beschikking om als fabrikant een sterk digitaal sales- en marketingkanaal op te zetten en daarmee ook een digitale dienstverlening te kunnen aanbieden, rechtstreeks aan bouwprofessionals. Bovendien is het sinds kort mogelijk om d.m.v. een freemium service de ThorbiQ-technologie kosteloos te gebruiken i.f.v. het kunnen publiceren van uw technische fiches naar BIM, waarbij de bouwprofessionals zoals architecten, studiebureaus, aannemers en facilitair managers, deze technische fiches rechtstreeks linken in hun BIM-projectomgeving.

Aanpak

Het betreft een online inspiratiesessie (webinar). Na registratie ontvangen de deelnemers een link naar de geplande MS Teams Meeting. De deelnemers worden gedempt en kunnen vragen stellen via een chatbox.

Doelgroep

Aanbieders verlichting: fabrikanten, groothandel en verdelers van verlichting.

Voorschrijvers: verlichtingsadviseurs, studiebureaus, installatiebedrijven, overheden

Programma van online inspiratiesessie

Op maandag 22 juni:
14:30 - 16:00 LEDs talk BIM! Door Kristof Haerens, Catherine Lootens, Kris Van Dingenen

Lees meer over het programma

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

De deelnemers schrijven zich in op basis van hun inlog. Bij vragen en/of problemen, neem contact op met ons +32 9 265 87 13 of via catherine.lootens@groenlichtvlaanderen.be

Praktische info

  • Duur: max 1.5u, van 14u30 tot 16u00
  • Online sessie - MS Teams: Een link en inloggegevens worden u via e-mail bezorgd

Kostprijs: Gratis voor de leden van Groen Licht Vlaanderen vzw. Niet-leden betalen €75 (excl.  BTW). Een factuur wordt verstuurd naar de niet-leden.

Sluiten