Ons telefoon: +32 9 265 87 13 Ons e-mailadres: info@groenlichtvlaanderen.be

Verlichtingsindustrie 4.0: High-tech productiemiddelen voor de verlichting van de toekomst (2018-2020)

Projectbeschrijving

VLAIO VIS (Intercluster)

“Verlichtingsindustrie 4.0: High-tech productie middelen voor de verlichting van de toekomst”

De verlichtingsindustrie is een belangrijke speler in de Vlaamse maakindustrie. Ongeveer een 550-tal bedrijven zijn actief in deze sector, waarvan de top 40 een omzet van 600 miljoen euro genereren en ongeveer 1800 mensen te werk stellen. Deze bedrijven worden echter steeds meer uitgedaagd door de evoluties die we zien in de rest van de maakindustrie: steeds meer kleinere series en personalized products, en steeds meer kortere lead times. De oplossingen die daar gebruikt worden zijn dan ook bijzonder interessant om ook toegepast te worden in de verlichtingsindustrie, nl. doorgedreven digitalisatie, automatisatie & het gebruik van innovatieve productietechnieken zoals Additive manufacturing & lasertextureren.

In dit project zullen deze technologieën worden geïntroduceerd aan de Belgische verlichtingsindustrie. In het eerste stuk zal, op basis van input van een industriele stuurgroep, de bij Sirris en KU Leuven aanwezige kennis worden vertaald naar situaties die relevant zijn voor de verlichting. Hierbij denken we aan thermische elementen 3D printen, integratie van sensoren in verlichting, het opzetten van een cobot ondersteunde assemblage en de-assemblagecel voor reclage, het ontwerpen van innovatieve lenzen. Het project zal op al deze gebieden de grenzen proberen te verleggen. In een tweede fase zullen de deelnemers aan de stuurgroep ook hun eigen individuele cases kunnen laten uitwerken. We verwachten het project af te ronden in Mei 2020 met een demonstratiedag waarin een geïntegreerde pilootlijn zal worden voorgesteld.

Subsidierende overheid: VLAIO (totaal 494301 euro)

Meer informatie vindt u op de website van Sirris via deze link

Betrokken IBN’s: Digitizing Manufacturing & Groen Licht Vlaanderen

Resultaten

Het project werd afgesloten op 23/09/2020 met een demonstratie van de pilootlijn. Ondertussen zijn er samen met de KU Leuven en de gebruikersgroep stappen gezet omtrent:

  • Het ontwerp en productie van thermische elementen die de zowel esthetisch aantrekkelijk zijn alsmede een sterk verbeterde functionaliteit hebben dankzij de mogelijkheden van Additive Manufacturing. Dit uit zich in een lagere massa en volume van het thermisch element met een verbeterde warmteafvoer, wat een langere levensduur van de lamp in een kleiner design enveloppe mogelijk maakt. 

verlichtingsindustrie

 

  • Het ontwerp en productie van innovatieve lenzen die een maximale materiaalbesparing combineren met een innovatieve microtextuur die de golflengte afhankelijk brekingsindex compenseren voor een egaal lichtbeeld. De microtextuur is aangebracht via een matrijs waarin het negatief van de textuur aanwezig was na een operatie met een ultrakort gepulste laser. Ook is er via het gebruik maken van freeform lenzen en additive manufacturing de mogelijkheid gecreëerd om unieke lichtpatronen zoals onderstaand fabriekje te projecteren. 

verlicjtingsindustrie

  • Dit is gecombineerd in een demonstratielamp, waar naast deze innovatieve lenzen en thermische elementen, aandacht was voor assemblage en de-assemblage. Via digitale werkinstructies, logistieke bewegingen met een AGV en een geautomatiseerd magazijn wordt ook er voor gezorgd dat kleine series met grote variabiliteit nu ook mogelijk worden tegen concurrentiele kost.
verlichtingsindustrie

In het kader van dit project zijn meer dan 350 bedrijven bereikt, waarvan een 18-tal directe adviezen hebben gekregen en 2 bedrijven overgegaan zijn tot individuele trajecten tot implementatie van de technologie. Door deze technologien, wat toelaat om in te spelen op de marktvraag naar kleinere series en grotere variabiliteit, wordt geschat dat de sector gemiddeld een omzetsdaling van 10% (79 M€) en verlies van 475 arbeidsplaatsen vermijdt. Wel kunnen ingaan op de marktvraag, dankzij nieuwe productiemiddelen en assemblageconcepten, zou het omgekeerde effect hebben, nl. 10% omzetsgroei en 475 bijkomende arbeidsplaatsen

    

Partners: KU Leuven & Sirris

     

Sluiten