GROEN ingeLICHT - Maart 2022
Groen Licht Vlaanderen
GROEN ingeLICHT - Maart 2022

Inhoud van deze nieuwsbrief

  • Vooruit kijken
  • Eigen opleidingen
  • Opleidingen i.s.m. leden
  • Aankondiging Specialisatiecursus Verlichting
  • Agenda 2022
  • De wereld van het licht
  • Publicaties
  • Wie zijn de nieuwe leden?
  • Leden in de kijker
  • Ook lid worden?
  • Uitsmijter

Vooruit kijken

In het voorbije decennium werden grote vernieuwingen gerealiseerd binnen de lichttechnologie en dit zowel op vlak van zowel lichtbronnen, verlichtingstoestellen als lichtregeling. Met de komst van led werden reuzesprongen gerealiseerd met betrekking tot energie-efficientie en intelligentie van verlichtingssystemen. Toch kan de sector vandaag niet op zijn lauweren rusten want nieuwe uitdagingen melden zich opnieuw aan. Zo is aandacht nodig voor herstelbaarheid en vervangbaarheid van verlichtingstoestellen om circulariteit in de verlichtingssector verder te laten evolueren. Maar ook rond digitalisering is nog werk aan de winkel. Denk maar aan BIM voor verlichting (inclusief lichtberekeningen en dynamische data) en aan AR en VR voor een betere inleving in lichtontwerp op basis van lichtberekeningen. En vergeten we zeker ook de facetten van cybersecurity niet, zeker daar waar geconnecteerde verlichting de bron vormt van data. Maar ook rond integratieve verlichting dienen de puntjes nog op de 'i' gezet te worden. Met led verlichting kunnen we het licht sturen in functie van de dag en de behoefte van mensen waardoor iedereen die hoofdzakelijk binnen in gebouwen vertoeft, hiervan een positieve impact zou kunnen ervaren. Echter moet nog het besef komen dat HCL iets is anders dan Tunable White. Enkel met de juiste verlichtingstoestellen in een geoptiomaliseerd lichtontwerp zal een goede MEDI (zie publicatie HCL) worden behaald. In deze thematiek is bovendien opnieuw nood aan onderzoek rond energie-efficiëntie want het extra energieverbruik als gevolg van HCL, zal men moeten vermijden. De verlichtingssector is dus nog steeds in transitie.

Eigen Opleidingen

opleiding 'NBN EN12464-1 (revisie 2021)' - 27/04/2022, Gent

Vorige zomer is de bekende werkpleknorm NBN EN12464-1 (2021) sterk gewijzigd. Op vraag gaan we tijdens deze 3de editie van deze opleiding opnieuw dieper in op de belangrijkste wijzigingen en op de eisen voor een optimaal visueel comfort voor binnenwerkplekken.

Lees verder
Relux Acces - dag 1 (basis training) - 17/05/2022, Gent

De opleiding mikt op het correct en efficiënt gebruik van de software voor binnenverlichtingsprojecten met interpretatie van de inputparameters en de resultaten.

Lees verder
Relux Interior - dag 2 (Advanced training) - 14/06/2022, Gent

Tijdens deze advanced opleiding Relux krijgt de cursist verdere inzichten in de mogelijkheden van het lichtberekeningspakket ReluxDesktop.

Lees verder

Opleidingen i.s.m. leden

'Goed licht voor wie thuis werkt' i.s.m. NSVV en IBE-BIV (15/03)

Heeft u deze opleiding gemist? Geen nood. De opname is beschikbaar voor iedereen.

Lees verder
Lerende Netwerken NIVB

Samen met NAV organiseert Groen Licht Vlaanderen tussen februari en mei een lerend netwerk vop maat van architecten rond verlichting voor comfort en welzijn. Binnen het NIVB zal in het najaar een nieuwe samenwerking worden opgezet voor een lerend netwerk op maat van installateurs van verlichting. Meer volgt later.

Lees verder over NIVB
Opleiding 'Conceptueel lichtontwerp, methodiek en praktijkvoorbeelden'

Op 28/03 wordt binnen de Specialisatiecursus Verlichting deze sessie als aparte opleieing opengesteld voor architecten en interieurarchitecten die lid zijn bij NAV en AINB. Gastdocent is Sabine De Schutter.

Lees verder

aankondiging Specialisatiecursus Verlichting

Op dit ogenblik staan binnen de verlichtingssector heel wat vacatures open; ook voor toekomstige verlichtingsdeskundigen. Tijd dus om nieuwe en jonge profielen aan te trekken en ze een goede basis te geven in de lichttechnologie. Daarom zal Specialisatiecursus Verlichting opnieuw ook in september 2022 van start gaan. We stappen dus over van een tweejaarlijkse opleiding naar een jaarlijkse vorming. Ook voor deze 9de editie zal, na het doorlopen van het volledig traject, het mogelijk zijn om het KU Leuven getuigschrift 'Verlichtingsdeskundige' te behalen. Klik op de foto u ontdek het programma van de nog lopende huidige promotie 2021-2022. Later volgt de mogelijkheid om in te schrijven. maar u kan alvast uw interesse melden via info@groenlichtvlaanderen.be

Agenda 2021

De wereld van het licht

Waarom zijn de witte lijnen op onze (snel)wegen bij regen moeilijk zichtbaar?

Iedereen die met een gemotoriseerd voertuig op weg is bij regenweer, zal het reeds gemerkt hebben: dan is het op onze (snel)wegen soms moeilijk om de wegmarkeringen te zien, zeker ‘s nachts. Hoe komt dat eigenlijk? VRT ging o.a. ook te rade bij het Laboratorium voor Lichttechnologie.

Lees verder

Publicaties

e-publicatie 'Richtlijn voor verlichting van de thuiswerkplek'

Nieuw! Deze e-publicatie op maat van HR- en preventiediensten kan geconsulteerd worden als naslagwerk om zo werknemers te adviseren rond verlichting op de thuiswerkplek.

Lees verder
Nadenken over retrofit

Nu we weten dat de T8 fluorescentielamp vanaf september 2023 op de schup gaat, kunnen we best vooraf al nadenken over retrofit van verlichting en het verschil met relighting en relamping.

Lees verder
10 tips voor verlichting van de thuiswerkplek

Werkt u thuis nog steeds onder slechte verlichtingscondities, dan zijn deze gratis tips iets voor u! Na registratie ontvangt u een bericht met een link naar beide downloads (NL en/of FR).

Lees verder

Wie zijn de nieuwe leden?

De cluster breidt uit

In 2022 konden we reeds 5 nieuwe leden verwelkomen bij Groen Licht Vlaanderen vzw: IBE-BIV, Doxis, Led4lighting, HelioLights en Refrax. De cluster telt nu 84 bedrijven en organisaties.

Lees verder

Leden in de kijker

'Gedragen duurzaam straatlicht: verlichting van de toekomst.'

Doel van dit PIO-project was om in Halle tot een slimme, stuurbare, energiezuinige (verledding) openbare straatverlichting te komen volgens de circulaire principes. Op 9 maand tijd werd deelgemeente Lembeek uitgerust met een innovatief en interactief lichtsysteem, inclusief een testomgeving: dynamische fietspadverlichting, stuurbare straatverlichting in functie van de verkeersdensiteit en met respect voor de lokale fauna.

Videoverslag

Ook lid worden?

Dit zijn onze sterke punten

• Vanuit een individuele aanpak worden de noden binnen de sector gedetecteerd. Van daaruit komen voorstellen om collectieve innovatieprojecten te initiëren die zullen bijdragen tot de algemene kennisverhoging en valorisatie van de volledige waardeketen.
• Via partnermatching, thematische workshops, gezamenlijke opleidingen,… initiëren en ondersteunen we de samenwerking tussen de verschillende doelgroepen en versterken we het collectief belang.
• Via clusterseminaries, white papers,… verruimen we de kennis rond technologie, ontwerp en welzijn, en plaatsen we de gezamenlijke opportuniteiten voor de sector bovenaan de agenda.
• Via onderzoek en demonstratie willen we de markt ontvankelijk maken voor innovatieve verlichtingssystemen en de impact hiervan op mens, milieu en klimaat.
• Internationalisering o.a. via een erkende Europese clusterorganisatie.

Lees verder

uitsmijter

EARTH HOUR 2022

Doe op 26 maart 2022, om 20u30 een uur lang je lichten uit voor Earth Hour en toon dat je begaan bent met onze planeet. Vrienden, kinderen, scholen, iedereen heeft een rol te spelen in het creëren van een betere toekomst voor de natuur. Doe mee met Earth Hour!

Lees verder
+32 9 265 87 13
Contactadres: Technologiecampus Gent | Gebroeders De Smetstraat 1 | B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel: Brouwerijstraat 49 | B-9920 Lievegem
info@groenlichtvlaanderen.be | www.groenlichtvlaanderen.be

Bankrekening: BE91 7350 4267 9176 (KBC)
BTW nummer: BE0672.504.562
RPR-Ondernemingsrechtbank Gent
Online bekijken | Voorkeuren beheren