Sensibilisering Intelligente Lichtregelsystemen
Als er al regelsystemen geïntegreerd worden, zijn deze vaak niet goed geïnstalleerd of afgesteld, met nefaste gevolgen voor de potentiële energiebesparing en het visueel comfort.
Sensibilisering is nodig.
Het Agentschap Innoveren en Ondernemen VLAIO kende recent financiering toe aan vzw Groen Licht Vlaanderen om deze sensibilisering te realiseren en dit samen met Tecnolec, WTCB en het Laboratorium voor Lichttechnologie (KU Leuven, campus Gent).
De meeste nieuwe verlichtingsinstallaties worden uitgerust met ledverlichting. Deze hebben een steeds betere performantie. De energiebesparing én het visueel comfort kunnen verder geoptimaliseerd worden via een performante lichtregeling. En hier is nog veel rond te doen.
Als er al regelsystemen geïntegreerd worden, zijn deze vaak niet goed geïnstalleerd of afgesteld, met nefaste gevolgen voor de potentiële energiebesparing en het visueel comfort. ‘Intelligent Lighting systems’ hebben erg veel potentieel. Toch zijn er nog een aantal serieuze uitdagingen. De concrete noden en doelstellingen:
- Systeem/componentkeuze: Er is nood aan een neutraal overzicht met pro’s en contra’s van verschillende systemen en met informatie over ‘wat waar toe te passen?’;
- Installatie, afregeling en opvolging (commissioning): voorschrijvers voorzien meestal geen of te weinig tijd voor een goede afstelling én nazorg via opvolging (commissioning);
- Integratie in ruimer geheel (gebouwbeheerssysteem, IoT, smart lighting,...): meer en meer regelsystemen worden geïntegreerd in een ruimer geheel. Behalve met verlichting krijgt de doelgroep dus ook te maken met de wereld van IT en andere installaties. Een houvast is nodig.
Voor installateurs, architecten en studiebureaus zijn dit stuk voor stuk ware uitdagingen. Deze partijen vormen dan ook de doelgroep van deze projectaanvraag. De grootste groep bestaat uit 1100 elektro-installateurs die actief zijn in de niet-particuliere verlichtingssector. De doelstelling is dat ongeveer 1/5e effectief (i.e. 220) aan de slag gaat met de verspreide kennis. Het streefcijfer voor het aantal studiebureaus en architecten die binnen de projectduur de kennis begint te gebruiken, is respectievelijk 40 en 55.
Subsidie van VLAIO
Dit project is voor 80% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.
VIS-trajecten voor innovatievolgers versnellen de introductie van recente kennis/technologieën bij een ruime groep van bedrijven. Het aantal bedrijven dat uiteindelijk de ‘innovatie, kennis of technologie’ succesvol gebruikt of implementeert staat centraal en is de belangrijkste succesindicator (KPI).
VIS-trajecten hebben als doel om bewezen innovaties in te burgeren bij een ruimere groep van innovatievolgers. Ontdek hier de 8 gesteunde projecten 2017-2018.
Projectpagina
Hier vind je meer uitleg over het project