Wenst u als verlichtingsfabrikant of groothandel een digitale sprong naar BIM te maken?
Vlaanderen helpt kmo's deze digitale sprong te maken!
De transitie naar BIM kan een meerwaarde betekenen voor de digitale samenwerking tussen aanbieders en voorschrijvers van verlichting.
VLAIO lanceerde eind juli een eerste oproep digitale transformatieprojecten om kmo’s de kans te geven deze digitale transformatie te realiseren en zich klaar te stomen voor de toekomst! Cluster Groen Licht Vlaanderen kan de bedrijven hierbij ook een duwtje in de rug geven.
Net voor de zomer organiseerde Groen Licht Vlaanderen samen met enkele partners de online inspiratiesessie 'LEDs talk BIM!'. Doel was om bij de verlichtingsbedrijven het besef te doen groeien rond hoe BIM een meerwaarde kan betekenen voor de digitale samenwerking tussen aanbieders en voorschrijvers van verlichting. De timing was perfect! VLAIO lanceerde eind juli een eerste oproep digitale transformatieprojecten om kmo’s de kans te geven een digitale transformatie te realiseren en zich klaar te stomen voor de toekomst!
BIM staat voor efficiënt samenwerken en heel wat bedrijven zijn reeds op de trein gestapt. Daar staat tegenover dat er vaak nog heel pragmatisch omgegaan wordt met deze ontwikkeling. Zowel fabrikanten als bouwprofessionals hebben in het verleden ingezet op eigen BIM-bibliotheken of gebruiken BIM-bibliotheken aangekocht op de markt. Omdat de meeste partijen dus een verschillende objectenbibliotheek gebruiken, wordt een 3D BIM-model van het studiebureau nog steeds vaak terug omgezet naar vele 2D PDF-documenten en plannen waarmee het technisch installatiebedrijf dan aan de slag moet gaan om er al dan niet een eigen BIM-model van te maken. Efficiënt samenwerken wordt hierdoor heel sterk belemmerd. Er wordt als het ware voorbij gegaan aan de doelstelling van BIM om efficiënt samen te werken.
Er was dus nood aan een gemeenschappelijke objectenbibliotheek van en voor alle BIM-gebruikers die te maken hebben met de technische installaties, waardoor het overdragen van BIM-modellen tussen de BIM-gebruikers niet meer stuit op weerstand (o.a. eigendomsrecht) en waarbij het overgedragen model ook effectief bruikbaar zal zijn omdat alle BIM-gebruikers kosteloos dezelfde generieke objecten van en voor de sector gebruiken en het model bovendien dynamische uitwisseling mogelijk maakt.
Bovendien betekent BIM ook voor fabrikanten een enorme opportuniteit om de kloof met bouwprofessionals te verkleinen. Binnen het digitale bouwproces is immers grote nood aan betrouwbare productinformatie, waarvan het detailniveau afhangt van de fase van het bouwproces. Als fabrikant vindbaar zijn, waarbij de bouwprofessionals een zeer duidelijk zicht krijgen op het aanbod van producten en systemen waarvan de informatie op een zeer vlotte manier integreerbaar is in een BIM-model, is een enorme troef.
Wenst u als bedrijf deze sprong naar BIM te ondernemen? Zorg dan dat je als bedrijf tussen 1 september en 31 oktober je aanvraag kan indienen. Gezien er voor deze oproep een totaalbudget van 2,5 miljoen euro voorzien geldt het principe 'First come - first served'!
Het doel van de nieuwe VLAIO oproep is om kmo’s te laten ondersteunen door een externe deskundige en zo een grote stap voorwaarts te zetten op vlak van hun digitale activiteiten. Op die manier stomen we onze bedrijven klaar voor de toekomst. Het gaar hierbij om digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie die vernieuwend en belangrijk zijn voor de onderneming en bovendien snel implementeerbaar zijn. Projecten kunnen zich richten op zowel producten, diensten als processen van ondernemingen en dienen een duidelijke bijdrage te leveren aan de overgang naar een data-gedreven organisatie.
Ingediende projecten kunnen 50% steun krijgen met een maximum van 50.000 euro per project. Een project bestaat steeds uit een verplichte samenwerking met een externe deskundige. Er wordt voor deze oproep in een totaalbudget van 2,5 miljoen euro voorzien. Groen Licht Vlaanderen kan als go-between helpen bij de zoektocht naar een deskundige.
Meer informatie vindt u via dit nieuwsbericht van VLAIO en op de website van VLAIO